مرتضی هادی جابری مقدم، استاد دانشکده شهرسازی دانشگاه تهران یکی از منتقدان مسئولیت تازه شهرداری تهران در حوزه بازسازی خانه‌های جنگ‌زده است. او در گفت‌وگو با اکوایران تاکید دارد که حوزه بازسازی عرصه‌ای تخصصی است.

او در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه با اینکه شهرداری در این حوزه بایستی نقش‌آفرینی کند، موافق است، می‌گوید: حوزه بازسازی عرصه‌ای تخصصی، بسیار پیچیده و مهم در رشته برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای است.

مرتضی جابری

جابری مقدم تاکید می‌کند: تجربه و دانش ذی‌قیمت اندوحته در دهه‌های گذشته در کشور به دلیل بروز سوانح مختلف و متعدد و جنگ تحمیلی به ما حکم می کند که در شرایط حساس فعلی با به کار بستن نقاط قوت این تجارب و پرهیز از تکرار سیاست‌ها و اقدامات شکست خورده و فاجعه‌آفرین، بتوانیم از آلام و مصائب آسیبب دیدگان در سریع‌ترین زمان ممکن و به بهترین شیوه کاسته و آنها را به چرخه زندگی بازگردانیم.

او می‌گوید: متاسفانه مجموعه اقدامات و تدابیری که در دو هفته گذشته از تریبون‌های رسمی و توسط مسئولین زیربط اعلام شده حاکی از آن است که عزمی برای درس گیری از تجارب وجود ندارد.

باید زندگی را بازسازی کنیم 

این استاد دانشگاه تاکید دارد: در بهترین حالت  به نظر می‌رسد این جماعت فهمی که از موضوع دارند در حد بازسازی فیزیکی خلاصه می‌شود. بعید می‌دانم حتی در همین ابتدایی‌ترین سطح به نحو مناسب توفیقی به دست آورند. اولین اصل در بازسازی آن است که بدانیم ما صرفا با بازسازی کالبدی یک ساختمان مواجه نیستیم، که همان نیز بسیاز دشوار است. ما باید برای خانواده‌های آسیب‌دیده، زندگی را بازسازی کنیم و از همین رو متخصصین امر، بازسازی را امری پیچیده می‌دانند.

جابری مقدم در پاسخ به این پرسش که سپردن مسئولیت بازسازی به شهرداری تهران چه تبعاتی دارد، می‌گوید: سپردن این مسئولیت به شهرداری تهران خطای فاحش و بارز دیگری است که از همین مراحل اولیه ناکامی، شکست و بروز مشکلات و مفاسد محتمل در آن پدیدار آمده است.

این شهرساز پیشنهادی هم دارد: کم خسارت‌بارترین کار آن است که در صورت موافقت مالکان املاک آسیب دیده آنها به قیمت پیش از تخریب درجا و منصفانه خریداری شود و مردم مصیبت دیده گرفتار فرآیندهای زجردهنده و نهادهای آزاردهنده نشوند.