به گزارش خبرآنلاین از اصفهان، در این نشست امیرعلی شریفیان عضو هیئتمدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان و فناور استان اصفهان و مدیرعامل شرکت سهامی عام سپنتا فناوران اسپادانا، ضمن اشاره به نقش حیاتی این شهرک در ایجاد اشتغال تخصصی و پیشبرد اهداف فناورانه کشور، بر اهمیت ثبات در مدیریت آن تأکید کرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۷۶۰ شرکت دانشبنیان در شهرک علمی و تحقیقاتی مستقر هستند که در مجموع، برای بیش از ۱۰ هزار نفر اشتغال پایدار ایجاد کردهاند، بیان کرد: این شرکتها با سرمایهگذاریهای مادی و معنوی گسترده، نه تنها به تولید فناوریهای نوین مشغولاند، بلکه بخش مهمی از موتور محرکه اقتصاد دانشبنیان کشور را شکل میدهند.
عضو هیئت مدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان و فناور استان اصفهان با تاکید بر اینکه این شرکتها، سرمایههای انسانی خود، عمر و جوانیشان را صرف توسعه فناوری و توسعه زیرساختهای کشور کردهاند بیان کرد: موضوعی که برای ما دغدغه آفرین است اینکه در طول هفت سال گذشته، پنج رئیس در رأس مدیریت شهرک قرار گرفتهاند که این حجم از تغییر و ناپایداری مدیریتی، برای مجموعهای با این سطح از اهمیت و استراتژی، بسیار نگرانکننده است.
وی ضمن تجلیل از عملکرد هشت ماه گذشته رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی را عهدهدار بودهاند، اظهار داشت: این مسئولیت با داشتن سابقه فعالیت علمی، اقتصادی و فناورانه، از جنس زیستبوم دانشبنیان کشور است و در همین مدت کوتاه، فضایی از رضایت، انگیزه و حرکت رو به جلو در شهرک ایجاد کرده که در سالهای اخیر بیسابقه بوده است.
شریفیان گفت: با این حال، صدور حکم سرپرستی دکتر ابطحی برای دانشگاه صنعتی اصفهان از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، موجب بروز نگرانیهایی در میان فعالان این حوزه شده است؛ این انتصاب، در صورت نهایی شدن، به معنی تغییر مجدد ریاست شهرک علمی و تحقیقاتی و تکرار چرخه بیثباتی مدیریتی خواهد بود.
جلوگیری از بیثباتی مدیریتی در یکی از راهبردیترین مراکز دانشبنیان کشور
وی خواستار مداخله مسئولان در تأمین ثبات مدیریتی این نهاد کلیدی شد و افزود: خواسته جدی و روشن ما به عنوان نمایندگان صدها شرکت فناور، حفظ مدیریت فعلی شهرک و تداوم مسیر تحولی آن است. ثبات مدیریتی شرط لازم برای تحقق شعارهای اقتصاد دانشبنیان و حمایت از نخبگان است و این خواستهای شخصی نیست، بلکه مطالبه یک زیستبوم فناور در سطح ملی است.
محمد علیآبادی فراهانی، عضو هیئترئیسه کمیسیون اقتصاد دانشبنیان اتاق بازرگانی اصفهان، عضو هیئت مؤسس انجمن شرکتهای دانشبنیان و انجمن پلیور استان و مدیرعامل شرکت آریا پلیمر پیشگام نیز در این نشست گفت: بیش از پانزده سال است که در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان مستقر هستیم و طی این سالها، بیثباتی مدیریتی بارها موجب توقف یا تأخیر در روند توسعه طرحهای فناورانه شده است.
وی افزود: بسیاری از مسئولان عالیرتبه کشور، متأسفانه تأثیرات اجتماعی و روانی تصمیمات مدیریتی خود را درک نمیکنند؛ در شرایط بحرانی اقتصاد کشور، چیزی که در اقتصاد کشور گم شده، امید است.
تضعیف امید، بزرگترین آسیب به اقتصاد دانشبنیان
عضو هیئترئیسه کمیسیون اقتصاد دانشبنیان اتاق بازرگانی اصفهان در ادامه تصریح کرد: ایجاد امید در یک زیستبوم اقتصادی، فرآیندی دشوار، تدریجی و وابسته به عملکرد صادقانه و قابل پیشبینی مسئولان است. این امید در شهرک علمی و تحقیقاتی ایجاد شده است اما از بین بردن این امید، بسیار آسان است و این اتفاق اکنون در حال رخ دادن است.
وی با اشاره به اینکه در هشت ماه گذشته رضایتی بیسابقه در میان شرکتهای فناور شهرک نسبت به مدیریت فعلی شکل گرفته است، گفت: نکته نگرانکننده اینجاست که در طول هشت ماه این بار دوم است که چنین تغییراتی رخ میدهد. در دوره پیشین نیز مدیریت شهرک علمی، تنها برای هشت ماه در این سمت باقی ماندند و سپس به دانشگاه صنعتی بازگشتند. تکرار همین الگو، زنگ خطری جدی است؛ تمام برنامهها، پروژهها و مسیر توسعه مجدداً معلق میماند.
اساسنامهای که محدود میکند
آبادی فراهانی همچنین به یکی از مشکلات ساختاری شهرک علمی و تحقیقاتی اشاره کرد و گفت: مطابق با اساسنامه فعلی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، تنها اعضای هیئتعلمی دانشگاه صنعتی اصفهان امکان تصدی ریاست شهرک را دارند؛ این موضوع عملاً دایره انتخاب را بهشدت محدود کرده و مانع از آن میشود که افراد با تجربه کافی در بخش خصوصی و زیستبوم فناوری، به مدیریت این مجموعه راه پیدا کنند.
وی پیشنهاد بازنگری در این محدودیت را مطرح کرد و افزود: در بسیاری از الگوهای موفق ملی و بینالمللی، مدیر پارکهای علم و فناوری حداقل شش تا ده سال به صورت مداوم در سمت خود باقی ماندهاند. مثال موفق آن در تهران یا تبریز است که با ثبات مدیریتی، تبدیل به مراکز رشد منطقهای و ملی شدهاند. اصفهان با تأخیر وارد شده، اما با شتاب بالا پیش میرود و اکنون هرگونه وقفهای، ضربهای جبرانناپذیر است.
نسیم دهقان مدیرعامل شرکت نقش نور آروند و نائب رئیس شرکت ساختمان سپنتا سازه به عنوان نخستین شرکت عمرانی دانشبنیان در کشور، اظهار کرد: کشور امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند تمرکز، آرامش و ثبات در حوزه فناوری و نوآوری است. تصمیمات نابهنگام و بدون شناخت از بافت اکوسیستم دانشبنیان، میتواند تبعات جدی برای آینده اقتصادی و فناورانه ایران داشته باشد.
وی افزود: اکوسیستم شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان از مجموعهای از شرکتهای تاثیرگذار تشکیل شده است که هرکدام نقشی کلیدی در توسعه اقتصاد دانشبنیان دارند. این شرکتها نهتنها تولیدکننده فناوری هستند، بلکه بهنوعی سرمایه اجتماعی و اقتصادی کشور نیز به شمار میآیند.
ثبات مدیریتی و حمایت از بدنه فناور کشور
این فعال باسابقه حوزه فناوری با ابراز نگرانی نسبت به برخی تصمیمات اخیر، ادامه داد: امروز که کشور با چالشهای بزرگ اقتصادی، تحریم، و مهاجرت سرمایههای انسانی مواجه است، یکی از مهمترین عوامل بازدارنده، ثبات مدیریتی و حمایت از بدنه فناور کشور است. اگر این ثبات تضعیف شود، نهتنها شرکتها آسیب میبینند، بلکه سرمایههای ملی نیز از بین خواهد رفت.
در ادامه مریم حجتی، مدیر فناوری ارتباطات انجمن برق اصفهان، رئیس شورای بانوان انجمن شرکتهای دانشبنیان استان اصفهان و مدیرعامل شرکت یکتا صنعت ناجی، رئیس هیئتمدیره گروه سپنتا سلامت آیریک، تأکید کرد: واقعیت این است که ما بهعنوان مدیران شرکتها، امروز بیش از هر زمان دیگر با احساس بیثباتی مواجه هستیم. دکتر ابطحی در همین چند ماه اخیر با استارت قوی خود، توانستند در دل مجموعهای شامل ۷۶۰ شرکت، روح امید، تحول و انسجام بدَمند اما تصور اینکه با یک تصمیم ساده، این امید بهراحتی از بین برود، برای ما نگرانکننده و ناامیدکننده است.
وی با اشاره به شرایط بحرانی اخیر کشور و نقش کلیدی شرکتهای فناور در عبور از بحرانها، افزود: ما شرکتهای دانشبنیان، در همین تابستان سخت، جنگی ۱۲ روزه را از سر گذراندیم. در خط مقدم بحران بودیم و هستیم. آیا انصاف است که امروز و در اوج آسیبپذیری، دوباره نگران آینده مدیریتی مجموعهای باشیم که پناهگاه توسعه ماست؟
حجتی همچنین از رویکرد تصمیمگیران انتقاد کرد و گفت:بهنظر میرسد شهرک علمی و تحقیقاتی بهعنوان گزینه دوم وزارت علوم در نظر گرفته شده؛ جایی برای جابهجایی مدیریتی یا پر کردن خلأ دانشگاهی. در حالیکه شرکتهای مستقر در این مجموعه، اکنون با انواع بحرانهای تولید، نقدینگی، بیمه، مالیات و صادرات مواجهاند و نیازمند حمایت جدی هستند، چنین نگاهی به این مرکز استراتژیک، آسیبزاست.
نگذاریم اعتماد از بین برود
میثم صادقی، عضو انجمن شرکتهای دانشبنیان اصفهان، نیز در این نشست تصریح کرد: بیش از سیزده سال است که در شهرک زندگی میکنیم؛ اینجا برای ما فقط محل کار نیست، خانواده ماست. امروز، برای نخستینبار در یک دهه گذشته، همدلی واقعی بین بخش خصوصی و بخش دولتی شکل گرفته و برنامهریزیهایی صورت گرفته که آینده شهرک را روشن میکرد اما ناگهان، با یک تصمیم دولتی که بدون شناخت از بطن اکوسیستم اتخاذ شده، همه چیز در آستانه تخریب است.
وی افزود:این الگوی تصمیمگیری سلیقهای، اعتماد بین بخش خصوصی و دولت را خدشهدار میکند؛ شرکتهایی که با انگیزه و اعتماد جلو آمدهاند، اکنون با دلسردی مواجه میشوند و این یعنی فرسایش سرمایه اجتماعی دولت در حوزه فناوری.
فعالان حاضر در این نشست، خواستار آن شدند که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بهجای تغییر شتابزده، بر تداوم مدیریت اثربخش فعلی تأکید کند و جایگاه راهبردی شهرک علمی و تحقیقاتی را بهدرستی درک نماید چراکه هرگونه تغییر مدیریتی ناگهانی و بدون برنامهریزی، میتواند روندهای مثبت جاری در این مرکز را دچار چالش و وقفه کند.
گفتنی است مرحوم سراج الدین کازرونی، وزیر مسکن و شهرسازی چند دوره کشور، بنیانگذار پارکهای علمی و فناور کشور و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، به عنوان اولین پارک علم و فناوری کشور، بوده است.
این شهرک طی دو دهه گذشته نقش مهمی در شتابدهی به ایدههای فناورانه، ایجاد اشتغال تخصصی و بومیسازی فناوریهای کلیدی داشته است.
۴۸
دیدگاهتان را بنویسید